reede, 1. märts 2019

Sissejuhatuseks

"Kas Sa õpilaste saatmisest välispraktikale oled huvitatud?" Magnuse toon on asjalik ja kõne kärsitu. Tal on kiire. nagu alati.

"Muidugi", kokutan kuidagi vastuseks. See on  niiii ootamatu ja põnev pakkumine, hapnikuvoolik läheb korraks sõlme ja täitub siis erakordselt kiiresti topeltkoguse kõrgekvaliteedilise kraamiga.

https://www.mysmartlife.eu/cities/nantes/
"Hästi. Pane ennast märtsi alguseks valmis. Nantes´i linn, tisleriõpilased, sina, mina, Kalle ja üks džentelmen Tiksojalt" jätkab Magnuse häälega kuulipilduja. "Hiljem näeme"

Telefon taskusse. Ise toolile. Puuga pähe saanud ... ei ole. Hoopis dr Google lahti ja teadagi, milline otsingusõna. Panen siia kõrvale ka esimese pildi, mille sel päeval avasin.

Ja loomulikult tuli teha ka kiire uuring linna enda kohta. Mälus sobramine andis mulle vaid ühe vastuse: Nantes´i edikt (1598 - kontrollisin hiljem, peast ei mäletanud), millega hea Henry IV ( "Pariis väärib üht missat" etc) kuulutas kaotliikluse Prantsusmaal riigiusuks, aga prantsuse protestantidel ehk hugenottidel lubati oma usutunnistust kuulutada ja  peaaegu kogu Prantsusmaal ka jumalateenistuisi pidada.

Mis ma siis teada sain? Eestikeelsest üsna vähe. Et linna asutasid keldid ja juba Caesar vallutas selle ligi 2100 a tagasi. Et ta oli Bretagne´i hertsogkonna keskus ja hiljem ka orjakaubanduse keskus. Et see on Jules Verne sünnilinn. Et see on tähtis raudteesõlm. Et ta sai tugevasti II Maailmasõja ajal kannatada, kui britid ja jänkid teda pommitasid. Et seal elab täna u 300 000 inimest. Inglisekeelne Wiki on muidugi palju põhjalikum, aga suurt mõtete sedas refereerida ei ole.
Üks Nates´i tõmbenumbreid on hiiglaslikud looma-( või putuka-) kujulised masinad.
Pilt: http://ee.france.fr/en/discover/machines-ile-nantes

Nende teadmistega varustatult saabun järgmisel nädalal instruktaažile Kohal on 4 õpilast: Margo Paas ja Raimo Aero, kes lähevad praktikale  Saint-Gereonis asuvasse mööbliettevõttesse Moreau Agencement; Rando Valvikut ja Allar Angerjat aga ootab praktika Sainte Pazennes asuv firma Media 6. Mõlemad praktibaasid asuvad linnast väljas, nii et logistika tuleb noorhärradel enne teele asumist suures plaanis endale selgeks teha. Andrei jagab pabereid ja näpunäiteid, kuhu allkiri võtta, millele tähelepanu pöörata ja mida vältida. Põhjalikult, aga kiiresti saame vajaliku info kätte. Jääb üle vaadata kella ja kalendrit ja oodata põnevusega Algust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar