teisipäev, 19. märts 2019

Teisipäev, 12.märts

"Kurat, kus must leib on" röögib Hannes Võrno ühes Kreisiraadio sketšis. Sama tahaks hüüda hommikusöögileti ees. Saiakesed, croissantid, purgikesed mooside ja keedistega.  Kausikesed müsli ja erinevate helveste tarvis. Liitrised pudelid (mitte kannud!) apelsini- ja mangomahlaga. Kumbagi üks, mida nobe näitsik sagedasti täitmas käib. Ja kuskil serva peal üks väike vaene väsinud tumedat ciabattat meenutav sai. Kus on sink? juust? kohvi?.

Kohvi leiame kiiresti. Sink ja juust ilmuvad lõpuks välja ja veelgi toredamaks muudab hommikueine värskelt pressitud apelsinimahl.

Ja nüüd tähelepanu Taavi Aas ja Urmas Klaas. Palun lähetage ennast Nantes´i linn vaatama, kuidas on võimalik hoida kolmesajatuhandelise linna süda autovaba. Südalinnas liiguvad trammid, bussid, taksod ja ongi enam-vähem kõik. Olgu, mõned teeninduautod ka


Nantes´trammid. Pildi allikas: https://www.20minutes.fr/nantes


Tramm käib tihedalt ja on üsna täis. Kuna me suundume hariduslinnakute suunas, on keskmine reisja vanuses 18-22 aastat. Keskmine kontroll on tunduvalt vanem, turskem, mehelikum ja nõudliku pilguga. Nii, mõtlen, kas tõesti tuleb edaspidi igal sõidul oma sõiduõigust tõestama hakata? Etteruttavalt - ei tule. See jääb esimesks ja viimaseks korraks.

« Recteur Schmitt »  kostub valjuhääldist. Kalle nõksab peaga: aeg väljuda. Siin ongi Lycée Professionnel François Arago, vastuvõttev kool. Hr arago, muide, oli väljapaistev 19.sajandi prantsuse teadlane, kes muu tähtsa tegevuse kõrval on ka peaministri ametit pidanud.

Maja ees on suur plats, aiaga piiratud. kalle teab, et sühel heal päeval ilmuvad sinna lambad. Me ei usu. Asjata, viimasel päeval näeme neid oma silmaga.


Meid võtab vastu hr direktor isiklikult. Musjöö Gerard Legrand. Pakub kohvi (kange! väga, väga hea!) ja vabandab paljusõnaliselt: musjöö Morrison, kes pidi meile kooli tuvustama, on ootamatult haigestunud. Ja nüüd peame me leppima tema mitte just parima inglise keelega. Me lepime meelsasti. Ringkäiik algab metalliosakonnast

Metallierialade õppeklass


Mr Legrand räägib, et koolis õpib umbes 550 õpilast ja õpetajaid on ca 50. Et õppetöö vältab 3 aastat, ettevõtetes ollakse praktikal II ja III aastal, et kool on populaarne ja laupäeval on neil lahtiste uste päev. Näitab uhkusega äsjasoetatud 3D printerit, mis vuhib A tähti printida. A nagu Arago. Neid jagatakse laupäeval külalistele


Osa tulevaste santehnikute ettevalmistusruumist
Magnus uurib vastuvõtu põhimõtete kohta. On teil konkurss? Vestlused? Konkurss on, vestlusi mitte. Linnavalitsuse poolt heaks kiidetud arvutiprogramm seab keskmise hinde ja iseloomustuse põhjal kandidaadid pingeritta ja koolil võtab vastu niipalju, kui number ette näeb.



Audio-videotehnikute ettevalmistusklass
Läbime erinavd õppekorpused. Näeme, kus ja kuidas õpivad valveseadmete tehnikud, santehnikud ja lõpuks ka tislerid. Hr Legrand räägib hingestatult žestikuleerides, parem käsi hoidmas telefoni, millest leiab aeg-ajalt tõlkeabi. Tervitab palju. Kolleege, õpilasi. Kõik on väga viisakad ja heatahtlikud.


Metalli- ja puiduerialade ühine ladu
On aeg pidulikuks lõunaks. Söögikompleks kannab loomulikult nime restaurant ja on ühine õppijatele ja õpilastele. St köök on ühine, söögisaalis siiski mitte. Lõunapaus kestab tund aega.
Meie jaoks on valmis pandud kolmas saal, nn sakstekamber. Laud on rikkalik nii söökide kui jookide poolest.Saame prantsuse söögikommete kiirkursuse: aperatiiv-salat-põhiroog-juust-magustoit (enamasti kook)-kohvi. Juba salatiportsjon taldrikul on nii suur, et mina jätan põhiroa vahele.
Meiega liituvad madame Christine Delati kes on programmi prantsuse-poolne koordinaator ja õpetajad, kes poistega tegelesid. Ka proua Katrin, kes on Nante´is elav eestlanna ja aitab vajadusel tõlkida. Tund möödub meeldivalt sundimatus vestluses.

Pärastlõunal põhjalikum tutvumine puidutöökojaga. Masinaid ja ruume ning tööprotsesse näitab/tutvustab musjöö Christophe, napisõnaline kuid väga asjatundlik õppejõud.



Musjöö Christophe ja üks tema masinatest


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar